На конференції трудового колективу підвели підсумки роботи університету за 2021 рік

У переддень нового року в університеті традиційно підвели підсумки діяльності за рік, що минає. З цього приводу 28 грудня відбулася онлайн-конференція трудового колективу та засідання Вченої ради. Загалом у віртуальній зустрічі взяло участь більше півтисячі учасників.

Основним питання порядку денного онлайн-конференції було підведення підсумків діяльності університету за 2021 рік та окреслення планів на 2022-ий. Ректор у своїй доповіді передусім звернув увагу на міжнародні рейтингові позиції Прикарпатського університету. За його словами саме за такими показниками університет починають оцінювати ті партнери, які хочуть співпрацювати з нашим закладом вищої освіти.

«Наш університет упродовж кількох років поспіль є лідером серед університетів Прикарпаття. Ми і надалі впевнено утримуємо високі рейтингові позиції серед закладів вищої освіти України. Університет має більше п’ятдесяти стипендій для кращих студентів від закордонних фондів – Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень (Республіка Польща), Фундації Лозинських (США) та вітчизняних фондів – Благодійний Фонду «Повір у себе», стипендіальної програми Фонду Віктора Пінчука «Завтра.UA. Також є низка міжнародних проєктів, які успішно реалізують науковці університету. Це, та ще багато інших ініціатив, проєктів, програм –  це все вирізняє наш університет з-поміж інших ЗВО», – зазначив ректор Ігор Цепенда.

У своєму виступі ректор підкреслив високі рейтингові позиції Прикарпатського університету, зокрема, в міжнародному рейтингу SciMago Institutions Rankings 2021 – 1 місце. Цей рейтинг включає журнали та наукові показники, розроблені на основі інформації, що міститься в базі даних Scopus.  Складовими рейтингу SCImago є наукові результати, інноваційна, соціальна та дослідницька діяльність. Також відзначив, що університет цьогоріч увійшов у ТОП-10 українських університетів у міжнародному рейтингу U-Multirank 2021, посівши 9-те місце з-поміж 79 ЗВО України. У критеріях: викладання і навчання; міжнародна орієнтація (міжнародні спільні видання) університет отримав оцінку А (дуже добре). Вже два роки поспіль Прикарпатський лідирує у рейтингу «Найкращі заклади освіти Івано-Франківська».

Під час доповіді Ігор Євгенович також відзначив активну інформаційну політику , яку проводить університет через засоби масової інформації, плідну міжнародну діяльність та високі здобутки викладачів, науковців та студентів у 2021 році.

Ректор університету, професор Ігор Цепенда на завершення доповіді окреслив основні завдання на прийдешній 2022 рік.

«Важлива і домінуюча складова нашого університету –  якісне надання освітніх послуг. Ще один важливий момент – це формування інформаційного простору «викладач-студент». Добрими майданчиками для формування такого простору стануть Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України і Польщі в Микуличині та Міжнародний науковий центр «Обсерваторія». Проєктна діяльність університету – не менш важливий аспект, який дозволить нам вийти на зовсім інший рівень наукової діяльності, розширити партнерську співпрацю як в Україні, так і за її межами. Напрацювання, які ми сьогодні маємо, дозволяють нам з впевненістю говорити, що Прикарпатський багато зробив на цьому шляху.  І звичайно – інформаційна політика, яка є однією із пріоритетних в університеті. Кожен з нас має жити життям університету і працювати для його розвитку», – окреслив основні завдання на 2022 рік ректор.      .

Насамкінець він привітав колектив з прийдешніми святами – Новим 2022 роком та Різдвом Христовим. Висловив вдячність усім за натхненну працю, підтримку й розуміння.

Завідувач кафедри Оксана ДЖУС долучилася до обговорення звіту ректора крізь призму здобутків кафедри професійної освіти та інноваційних технологій, наголосивши, що 2020-2021 навчальний рік був непростий і насичений на події, та все ж, переконані, – результативний.

Насамперед, – це акредитація двох абсолютно нових в університеті освітніх програм першого (бакалаврського) рівня вищої освіти: «Дитяча психологія та психологічна практика» спеціальності 053 Психологія та «Спеціальна освіта» спеціальності 016 (спеціалізація 016.01 Логопедія). Гарант і члени проєктної групи ОП «Дитяча психологія та психологічна практика» спільно зі студентами цієї спеціальності успішно реалізовують міжнародний проєкт «ECHО» за сприяння Університету Нью Мехіко у спільній діяльності з Центром медичних наук (Health Sciences Center) та ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

2021 рік став роком першого в історії університету випуску студентів спеціальності 016 (спеціалізація 016.01 Логопедія) , які працевлаштовані за фахом не тільки в Україні, а й закордоном (Чеська Республіка). Студентка спеціальності 016 Спеціальна освіта Лілія Тітова стала стипендіаткою Верховної Ради України.

Успішною ініціативою видається також створений у 2020 році кафедрою Ресурсний центр з інклюзивної освіти, який рішенням Вченої ради університету від 28 жовтня 2021 р. змінив статус підпорядкування на загальноуніверситетський. Вважаємо цей крок логічним стратегічним рішенням, адже інклюзія у вищій школі – новітній освітній тренд, що потребує залучення різних фахівців (педагогів, психологів, медиків, реабілітологів…) з метою надання якісних освітніх послуг та всебічної підтримку студентів з особливими освітніми потребами.

Учасники онлайн-конференції одноголосно схвалили доповідь ректора за підсумками діяльності університету в 2021 році.

Віртуальна зустріч завершилася новорічно-різдвяними віншуваннями від Центру студентського дозвілля університету.

У межах порядку денного низку питань діяльності університету було розглянуто також під час онлайн-засідання Вченої ради.

Детальніше зі звітом ректора можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/sUnEWdd