2017

27 грудня 2017 р. викладачі кафедри взяли участь у зборах трудового колективу та підсумковому засіданні Вченої ради університету. Завідувач кафедри Оксана Джус долучилася до обговорення звіту ректора: наголосила на змінах у професійній підготовці молоді, зумовлених концептуальними викликами сучасності в освітній сфері, зокрема реалізації  Концепції Нової української школи та ментальними трансформаціями студентства. Адже це покоління, яке вже не сприймає авторитарний стиль керівництва, ієрархію як таку, прагне самореалізації, прозорості у спілкуванні і здобутті знань,  вільного графіку навчання і праці, командної праці, і не завжди з акцентуацією фінансового заробітку. Зауважила, що до реалізації змін в освіті (нові держстандарти оцінки результатів навчання, свіжі підходи до формування програм, оновлення навчального середовища і технічне переоснащення класів) уже долучився наш університет (програма ЄС Еразмус + КА2 – «Розвиток потенціалу вищої освіти з проектом «Модернізація педагогічної вищої освіти з використання інноваційних інструментів викладання»). Відзначила, що університет створює максимально сприятливі можливості для реалізації перелічених вище характеристик студентів. Свідченням цього є організація та проведення дитячої програми в рамках Міжнародного мистецького фестивалю «Porto Franko», організація літнього освітнього семінару-тренінгу для вчителів української суботньої школи м. Анкари (Турецька Республіка),   підтримка Студентського простору Paragraph та створення Осередку Фонду випускників України у Прикарпатському університеті. Підкреслила, що до усіх цих процесів має і матиме надалі кафедра професійної освіти та інноваційних технологій, яка покликана максимально швидко реагувати на сучасні виклики в освітній сфері.

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6954-konferents2017

27 грудня 2017  р. у читальному залі імені Богдана Гаврилишина Прикарпатського національного університету психологічний кіноклуб, одним із засновників і членом якого є доцент кафедри Володимир Мицько, знову зібрав однодумців, зацікавлених у тонкощах життєвих історій. Перегляд художнього фільму “Невидимий світ” та його обговорення зумовили висновок присутніх про те, що любов, віра в іншу людину допомагає долати найжорсткіші стереотипи та межі.

20 грудня 2017 р. продовжив свою роботу «Університету для всіх» лекцією кандидата біологічних наук, доцента Марії Байляк «Біохімія кохання». Завдяки спільним зусиллями кафедр професійної освіти та інноваційних технологій (організатор освітнього проекту), біохімії та біотехнології та наукової бібліотеки слухачам «Університету для всіх» було запропоновано довідатися про те, як ставляться до кохання науковці-біологи; яку роль відіграє запах у приваблюванні протилежної статі; де зароджується любов – у серці чи мозку; які стадії має кохання і скільки часу живе любов, чи здатні тварини кохати; який коктейль хімічних речовин визначає  різні стадії кохання; що спільного між романтичним коханням та наркотичною залежністю; чи можна «вилікувати» від кохання; що таке справжнє кохання з біохімічної точки зору; що визначає моногамність та полігамність ссавців, зокрема людини та багато інших наукових цікавинок. Окрасою вечора та вдалим доповненням лекції стали мистецька композиція  у виконанні студентки Навчально-наукового інституту мистецтв, скрипальки Богдани Власенко (К.Гардель, танго «Por una Cabeza») та вірш директора Калуської гімназії ім. Дмитра Бахматюка Оксана Табачук «Фізіологія кохання», майстерно донесений до слухачів лаборантом кафедри професійної освіти та інноваційних технологій Іриною Левицькою.

https://www.youtube.com/watch?v=R9JPCNNmuz0

https://kurs.if.ua/news/na_lektsii_biohimiya_kohannya_frankivski_naukovtsi_poyasnyly_chomu_shlyah_do_sertsya_lezhyt_cherez_shlunok_61289.html

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6948-vidkryta-lektsiia-dotsenta-marii-bailiak-biokhimiia-kokhannia

20 грудня 2017  р. студенти спеціальності «Початкова освіта» ОР «магістр» Інституту післядипломної освіти прослухали лекцію “Основи наукових досліджень”, проведену заступником Наукової бібліотеки університету Світланою Олейник та завідувачем сектору наукової роботи Іванною Стрихар. Доповідачами було проаналізовано нові вимоги до написання кваліфікаційних робіт та укладення бібліографії. Студенти працювали в режимі питання-відповіді, що поглибило інформаційне сприйняття.

18 грудня 2017 р. в рамках вивчення дисципліни «Методика проведення в початковій школі уроків мовно-літературного циклу» відбувся майстер клас на тему «Засоби виявлення і психологічної корекції труднощів у навчанні на уроках мовно-літературного циклу». Доцент Соломія Ушневич донесла магістрам спеціальності «Початкова освіта» ідею майстер-класу: формування проблемно-дискусійного поля, яке створить бажану атмосферу відкритості думок, багатопрофільності оцінок, багаторакурсності в розгляді й інтерпретації інноваційного досвіду. Практичну реалізацію поставлених завдань презентували вчитель початкових СШ № 18, аспірантка кафедри української літератури – Олеся Дибовська (учасник Форуму Інноваційної Освіти INED та НЕформа: Спільноти, що навчаються. Міста, що навчаються) та її науковий керівник, професор Ольга Деркачова. Йшлося про перспективи розвитку сучасної початкової школи, реалізацію нового Державного стандарту, труднощі у навчанні молодших школярів і використання сучасних технологій на уроках.

Викладачі кафедри, як штатні, так і сумісники, зокрема доценти Любов Іванова та Лідія Плетеницька, проводять відкриті лекційні, практичні заняття та виховні заходи зі студентами.

12 грудня 2017 р. на засіданні кафедри  професор Ольга Деркачова поділилася досвідом стажування  у Празькому інституті підвищення кваліфікації.

29 листопада 2017 р. з ініціативи доцентів кафедр соціальної психології, професійної освіти та інноваційних технологій Юрія Сидорика, Володимира Мицька та Надії Когутяк в рамках діяльності Школи майбутнього психолога і Центру когнітивної психології та психотерапії в університеті розпочав роботу психологічний кіноклуб – платформа для  перегляду кінострічок з метою кращого розуміння власних почуттів та емоційного стану інших людей, знайомство і зустрічі тих, хто цікавиться і вивчає психологію.

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6866-v-universyteti-rozpochav-robotu-psykholohichnyi-kinoklub

27 листопада 2017 р. завідувач кафедри Оксана Джус взяла участь у нараді-зустрічі ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігоря Цепенди з представником ГО “Альянс Франсез” в Україні Сергієм Єрьоміним. Учасники  обговорили питання створення на базі нашого університету осередку вивчення і популяризації французької мови, який би став частиною світової мережі “Альянс Франсез”, що працює за підтримки Посольства Франції в Україні. Під час розмови також йшлося і про шляхи розвитку міжнародної співпраці між нашим університетом та університетами Франції з обміну студентами, викладачами, реалізації спільних наукових та освітніх проектів.

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6855-rektor-universytetu-ihor-tsependa-proviv-zustrich-z-predstavnykom-ho-alians-fransez-v-ukraini-serhiiem-yerominym

Доцент кафедри Володимир Мицько – учасник чергового навчального семінару «Базові навички і поведінкові техніки КПТ», який відбувся 16-18 листопада 2017 р. в рамках міжнародної програми підготовки когнітивно-поведінкових психотерапевтів.

Чотирирічна навчальна програма «Когнітивно-поведінкова терапія» розроблена спільно з Оксфордським центром когнітивної терапії за підтримки Інституту психічного здоров’я при Українському Католицькому Університеті, Української асоціації когнітивно-поведінкових психотерапевтів у повній відповідності до Європейських стандартів освіти. Вона надає можливість стати акредитованим когнітивно-поведінковим терапевтом згідно стандартів Європейської асоціації поведінкових та когнітивних терапій (EABCT) і одержати євросертифікат з КПТ.

16 листопада 2017 року з ініціативи кафедри професійної освіти та інноваційних технологій в університеті розпочав роботу освітній проект – «Університет для всіх». Це платформа для організації циклу лекцій, просвітницької та профорієнтаційної роботи серед громадськості Івано-Франківська та області, практично орієнтованих занять, тренінгів, майстер-класів тощо з метою популяризації досягнень сучасної науки і професійних здобутків викладачів та студентів університету.

Першу відкриту лекція в рамках роботи «Університету для всіх» провів відомий український біохімік, доктор біологічних наук, професор, лауреат премій «Scopus Awards Ukraine» (2016) та «Лідер науки України 2016. Web of Science Award», завідувач кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету Володимир Лущак.

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6788-universytet-dlia-vsikh-tsykl-lektsii-prosvitnytskoi-ta-proforiientatsiinoi-roboty

Доцент кафедри Любов Іванова – член журі I Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Ліга педагогів», який відбувся 9 – 10 листопада 2017 року на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Його фундаторами та організаторами виступили УДПУ та Український дитячий центр «Молода гвардія», об’єднавши досвідчених педагогів і талановиту креативну молодь із педагогічних вищих навчальних закладів України.

http://procherk.info/news/7-cherkassy/57942-v-udpu-vidbuvsja-i-vseukrayinskij-festival-konkurs-liga-pedagogiv#.WhEQ8yW_VpB.facebook

9 листопада 2017 року, в День української писемності та мови, студенти спеціальності «Початкова освіта» ОР «магістр» спільно з доцентом кафедри Соломією Ушневич, викладачами університету, відомими громадськими і політичними діячами Івано-Франківська та Івано-Франківської області взяли участь у написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Цю акцію започаткувала Національна радіокомпанія України ще у 2000 році і вже 17 років поспіль українці в різних куточках країни (і в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника) пишуть радіодиктант.

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6747-2017-rik

8-9 листопада 2017 року завідувач кафедри Оксана Джус, професор Олена Будник, доцент Тетяна Близнюк взяли участь у тренінгу «Методика дослідницького STEAM-навчання: середовище та інструменти», який відбувся на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника в рамках проекту програми ЄС Еразмус + КА2 – Розвиток потенціалу вищої освіти з проектом «Модернізація педагогічної вищої освіти з використання інноваційних інструментів викладання» (MoPED) – №586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP, що стартував 15 жовтня 2017 року.

6-7 листопада 2017 року завідувач кафедри Оксана Джус, професор Олена Будник, доцент Тетяна Близнюк взяли участь у робочій зустрічі в рамках проекту програми ЄС Еразмус + КА2 – Розвиток потенціалу вищої освіти з проектом «Модернізація педагогічної вищої освіти з використання інноваційних інструментів викладання» (MoPED) – №586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP за участі представника Університету Дуесто (Іспанія), який виступає співкоординатором проекту, Ольги Дзябенко, членів делегацій українських університетів-партнерів проекту та фахівців з якості освіти компанії «Quality Ukraine».

http://www.pu.if.ua/uk/novyny/6743-v-universyteti-vidbulasia-robocha-zustrich-uchasnykiv-proektu-prohramy-yes-erazmus-ka2