2018 р.

Лекція 9. Професор Світлана Калініна: “Глобалізація ринку праці: просто про складне”

21 грудня 2018 року проект кафедри “Університет для всіх” продовжив свою роботу лекцією “Глобалізація ринку праці: просто про складне” академіка Академії економічних наук України, доктора економічних наук, професора кафедри управління персоналом та економіки праці Інституту підготовки кадрів ДЦЗУ, професора кафедри міжнародних економічних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Світлани Калініної.


Спільно з кафедрою міжнародних економічних відносин факультету історії, політології і міжнародних відносин та громадською організацією «Сприяння розвитку безперервної освіти» студенти, викладачі та всі охочі мали змогу довідатися про попит і пропозицію, втрату інтелектуального потенціалу, соціальний ліфт, актуальність професій і знання, що швидко старіють,… а найголовніше про те, як багато нам треба зробити, щоб не відставати на декілька десятиліть, а бути флагманом розвитку.

 

ЛЕКЦІЯ 8.  DRHASRAT ARJJUMEND (Д-Р ХАСРАТ АРДЖУМЕНД)

«BECOMING DREAM TEACHER FOR FUTURE LEADERS IN CLASSROOM AND OUTSIDE»

8 листопада 2018 року продовжив роботу “Університет для всіх” лекцією Dr. Hasrat Arjjumend (Д-р Хасрат Арджуменд) «Becoming Dream Teacher for Future Leaders in Classroom and Outside».

Д-р Хасрат Арджуменд – директор Інституту масових комунікацій (Канада / Індія), учасник постдокторальної програма «Мітакс елевейт» університету Монреаль, старший науковий співробітник Центру міжнародного права сталого розвитку (CISDL ), старший науковий співробітник Юридичного факультету Університету Макгілла (Монреаль, Канада, візитуючий професор Національного юридичного університету України ім. Ярослава Мудрого (Харків).

Лекція базувалася на дослідженнях спікера та діяльності громад щодо універсалізації початкової освіти в Індії, власного досвіду викладання в Індії, Ефіопії, Канаді та Україні. Відомий науковець поділився багатим досвідом у галузі освітніх інновацій, які він концептуалізував та впровадив як керівник проекту (2009-2012), що був реалізований за підтримки Європейського Союзу та отримав нагороду UNESCO-Wenhui-Asia Pacific.

Лектор звернув увагу, зокрема, на питання “соціальної ізоляції” та нерівності у здобутті освіти дітей в Індії через бідність, гендерні стереотипи щодо навчання і виховання, проблеми підготовки вчителя, передусім до роботи у сільських (гірських) віддалених районах а також розповів про шкільну освіту в Індії. 

ЛЕКЦІЯ 7 . ПРОФЕСОР ІВАН МОНОЛАТІЙ – “ЯК УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА ПОЧАТКУ ХХІ СТОРІЧЧЯ (НЕ) ПАМ’ЯТАЄ МІСТА?”

Минуле – не було, минуле – є. І нагадує воно про себе архітектурою старих будівель та спогадами тих, кому пощастило (чи не пощастило) бути очевидцями подій, що назавжди закарбувалися на скрижалях історії цивілізації. Про минуле, що є і буде, про міста колись, якими їх побачили тепер, та багато іншого дуже цікавого у 7 лекції просвітницької платформи –  “Університет для всіх”

Більш детальніше 

ЛЕКЦІЯ 6 . ПРОФЕСОР ГАЛИНА СЕМЧИШИН – “ЩО ТАКЕ ЗАХІДНА ДІЄТА (ПРАВДА І ВИГАДКА) ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я”

29 травня 2018 року доктор доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії та біотехнології Галина Семчишин в рамках роботи “Університету для всіх” прочитала лекцію “Що таке західна дієта (правда і вигадки) та її вплив на здоров’я”.

У своїй лекції професор Галина Семчишин розказала про особливості та небезпеку, так званої, “західної” дієти (“західного” типу харчування) – споживання у великих кількостях швидкої/синтетичної їжі, багатої на вуглеводи та жири і яка пройшла інтенсивну кулінарну обробку. “Західна” дієта в надлишку провокує появу надмірної ваги та розвиток ожиріння, що своєю чергою, негативно відображається на здоров’ї. Окрім того, у процесі приготування їжі (смаження, запікання, тушкування) утворюється велика кількість небезпечних речовин (зокрема, продукти глікації – результат взаємодії вуглеводів з білками), які можуть провокувати розвиток запальних процесів в організмі, порушувати роботу важливих біомолекул та органів загалом. Як результат, це призводить до різних метаболічних ускладнень, зокрема метаболічного синдрому, цукрового діабету, серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань та прискореного старіння. Особливий акцент у доповіді був зроблений на небезпеку від надмірного вживання їжі, багатої на фруктозу (газовані напої, замінники цукру), а також поінформовано про рекомендації ВООЗ та заходи, які здійснюються “західними” країнами для уникнення та запобігання проблем. Лекція завершилась жвавою дискусією слухачів та обговоренням можливої співпраці для просвітницької роботи серед населення, а особливо дітей.

 

ЛЕКЦІЯ 5. ПРОФЕСОР ОЛЬГА ДЕРКАЧОВА  – “ВАСИЛЬ СТУС. 80:34 vs 13”

11 квітня 2018 року доктор філологічних наук, професор, письменниця, громадська діячка Ольга Деркачова в рамках роботи “Університету для всіх” прочитала лекцію “ВАСИЛЬ СТУС. 80:34 vs 13”.

80 років В.Стусу було б у 2018, 34 роки – на волі, 13 років –  заслання…

 

Лейтмотивом лекції стали слова Юрія Шереха: “…Стус не політик і не вождь нації, він людина і поет, і він широко відкритий і просто протилежним почуттям – не мститися і прощати, не нищити, а покрити амофором любові…”

Коли ти бережеш залізний спокій
всупір загальній паніці й клятьбі,
коли наперекір хулі жорстокій
між невірів ти віриш сам собі.
Коли ти вмієш ждати без утоми,
обмовлений, не станеш брехуном,
ошуканий, не піддаєшся злому
і власним не хизуєшся добром.
Коли тебе не порабують мрії,
в кормигу дум твій дух себе не дасть,
коли ти знаєш, що за лицедії —
облуда щастя й машкара нещасть.
Коли ти годен правди пильнувати,
з якої вже зискують махлярі,
розбитий витвір знову доробляти,
хоча начиння геть уже старі.
Коли ти можеш всі свої надбання
поставити на кін, аби за мить
проциндрити без жалю й дорікання —
адже тебе поразка не страшить.
Коли змертвілі нерви, думи, тіло
ти можеш знову кидати у бій,
коли триматися немає сили
і тільки воля владно каже: стій!
Коли в юрбі шляхетності не губиш,
а бувши з королями — простоти,
коли ні враг, ні друг, котрого любиш,
нічим тобі не можуть дорікти.
Коли ти знаєш ціну щохвилини,
коли від неї геть усе береш,
тоді я певен: ти єси людина
і землю всю своєю назовеш.

Редьярд КІПЛІНҐ «IF… » (переклад Василя СТУСА)

ЛЕКЦІЯ 4: ДОЦЕНТ ЮРІЙ СИДОРИК – «ТЕХНОЛОГІЇ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ У ПСИХОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ”

14 березня 2018 року в рамках діяльності “Університету для всіх” кандидатом психологічних наук, доцентом, директором лабораторії когнітивного моделювання Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Юрієм Сидориком була прочитана лекція “Технології штучного інтелекту та їх використання у психологічних дослідженнях».

У ній піднімалися питання сучасних можливостей та перспектив використання технологій штучного інтелекту у психологічних дослідженнях: розпізнавання образів (зокрема, обличчя), мовлення, аналізу текстової інформації, наявності періодичних (часових) змін досліджуваних явищ, побудови прогностичних моделей.

 

ЛЕКЦІЯ 3: ПРОФЕСОР ІВАН КЛИМИШИН  – «ПРО КОСМІЧНЕ, ЗЕМНЕ, СВІТОГЛЯДНЕ»

https://www.youtube.com/watch?v=jAZEh5N8cko

15 лютого 2018 року «Університет для всіх» спільно з Науковою бібліотекою Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відкрив новий сезон лекцією доктора фізико-математичних наук, професора, члена Міжнародного Астрономічного Союзу, Наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка Івана Климишина “Про космічне, земне, світоглядне”.

Відеозапис лекції

Лекція Івана Климишина "Про космічне, земне, світоглядне"

Третьою лекцією "Університету для всіх", що організовує кафедра професійної освіти та інноваційних технологій, став виступ Климишина Івана Антоновича – доктора фізико-математичних наук, професора, члена Міжнародного астрономічного союзу, Наукового Товариства імені Т. Г. Шевченка.Захід відбувся 15 лютого 2018 року у читальному залі імені проф. Богдана Гаврилишина Наукової бібліотеки ПНУ.

Опубліковано Наукова бібліотека ПНУ ім. В. Стефаника 17 лютого 2018 р.

 Т