Ікони для людей із порушенням зору

Надати людям можливість побачити те, що вони не можуть побачити. Творчо-науковий колектив кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника спільно з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм адаптовують музейні експонати – ікони XVII – початку XX століття для людей з порушеннями зору. На сьогодні каталог складається з 24 ікон.

До команди виконавців увійшли: кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва Надія Бабій; студенти практиканти 4 курсу спеціалізації «графічний дизайн»: Валентин Тупало, Софія Суслик, Наталка Луцик, Марія Зварич, Василь Михавків, Олександра Кобець, Анна Гетьманчук, Богдан Галько; реставратор вищої категорії Івано-Франківського краєзнавчого музею Валерій Твердохліб. Консультантом проєкту виступила докторка мистецтвознавства, професорка Ірина Дундяк, технічне впорядкування проєкту «Тифлотека» належить асистентові кафедри – Андрієві Хамурді.

Проєкт має стратегічне значення для розвитку культурного середовища області через доступ до культурної спадщини для всіх верств населення. Він сприяє досягненню рівності прав та забезпечує недискримінаційний підхід, інклюзивність, доступність національного мистецтва для громадян з порушенням зору.

«Усі ікони — це перлини нашої спадщини, наша локальна історія. Важливість таких проєктів полягає в тому, що вони надають можливість незрячим людям запізнатися зі своєю культурою», — зазначила керівниця ініціативи, доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва Надія Бабій.

Адаптації цих ікон увійдуть також до тифлографічної бібліотеки, яку створили працівники кафедри. Зараз вони розробляють сайт, на якому є п’ять взірців ікон, 17 картин світових авторів, а також інсталяційні роботи та фотографії, зроблені студентами кафедри. Наразі працюють над адаптацією цих взірців для 3D-друку, каже асистент кафедри дизайну і теорії мистецтва Андрій Хамурда.

Проєкти для людей з порушенням зору — це один з напрямів роботи Центру дослідження стратегій універсального дизайну, який створили у Прикарпатському університеті, розповідає завідувач кафедри дизайну і теорії мистецтва Олег Чуйко.

«Центр буде працювати з квітня 2024 року. Ми чітко розділили різні напрями роботи, зокрема й створення безбар’єрного простору в інтер’єрах, найперше громадських, та в урбаністичному просторі. Тому що це — також проблема, яку варто було б зараз досліджувати. І будь-які реконструкції та реорганізації в місті вартувало б робити, максимально враховуючи ці сучасні потреби. На жаль, через війну це питання актуалізувалося ще більше», — підкреслив Олег Чуйко.

Зі слів Надії Бабій, додаткове тестування взірців ікон відбудеться 26 березня у Калуському осередку Українського товариства сліпих. А вже до кінця липня планують видрукувати 50 примірників каталогу, які відправлять у бібліотеки для незрячих людей по всій Україні.

Детальніше можете ознайомитися у сюжеті Суспільного: https://www.youtube.com/watch?v=JjQBcSkyg5E

Детальніше: http://surl.li/rxrdc