Навчальний семінар «Первинна та вторинна допомога при аутизмі»

4-6 жовтня 2018 року доценти кафедри Юрій Сидорик та Володимир Мицько спільно з Науково-дослідним центром когнітивної психології та психотерапії та його директором Надією Когутяк виступили організаторами навчального семінару «Первинна та вторинна допомога при аутизмі».

Вже вдруге запрошені фахівці з психічного здоров’я, що представляють Oregon Health & Science University Foundation та Rush University Medical Center (США) гостювали у стінах ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Учасники делегації, а саме Linda Schmidt , Robert Nickel та Allie Wainer провели навчальні семінари про особливості надання допомоги при аутизмі для фахівців та батьків дітей з аутизмом. До організації заходів та поширення інформації серед населення долучилися також і активні діячі громадської організації «Центр психічного здоров’я і реабілітації – СОФІЯ».

Розлади спектру аутизму (РСА) становлять одну з найбільш актуальних проблем сфери охорони психічного здоров’я дітей та підлітків. Сучасні наукові відкриття та доказові терапевтичні підходи дозволяють суттєво допомогти дітям з розладами спектру аутизму у розвитку та соціальній інтеграції.

Для України це особливо актуально з зв’язку з реформуванням як системи охорони здоров’я, так і системи освіти, та впровадження інклюзивного навчання, зокрема. У розв’язанні цієї проблеми важливу роль відіграє консолідація зусиль фахівців різних галузей, як от, психологів, педагогів, психіатрів, неврологів, логопедів, сімейних лікарів, а також батьків та активних громадян.

З цією метою запрошені лектори розробили три лінійки навчальних семінарів: «Навички раннього втручання: скринінгова методика діагностики аутизму STAT та вступ до терапії реципрокною імітацією RIT»; «Первинна та вторинна допомога при аутизмі: діагностика та ерготерапія аутизму» та «Виховання дитини з аутизмом: як сприяти соціалізації (для батьків дітей з розладами спектру аутизму)».

Теми семінарів викликали жвавий інтерес серед фахівців та батьків з усієї України – понад 100 осіб з Сумської, Львівської, Київської, Чернівецької, Одеської, Чернігівської, Закарпатської, Волинської, Хмельницької та інших областей.