Лекція 6 “Університету для всіх”. Професор Галина Семчишин – “Що таке західна дієта (правда і вигадки) та її вплив на здоров’я”.

29 травня 2018 року доктор доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії та біотехнології Галина Семчишин в рамках роботи “Університету для всіх” прочитала лекцію “Що таке західна дієта (правда і вигадки) та її вплив на здоров’я”.

У своїй лекції професор Галина Семчишин розказала про особливості та небезпеку, так званої, “західної” дієти (“західного” типу харчування) – споживання у великих кількостях швидкої/синтетичної їжі, багатої на вуглеводи та жири і яка пройшла інтенсивну кулінарну обробку. “Західна” дієта в надлишку провокує появу надмірної ваги та розвиток ожиріння, що своєю чергою, негативно відображається на здоров’ї.
Окрім того, у процесі приготування їжі (смаження, запікання, тушкування) утворюється велика кількість небезпечних речовин (зокрема, продукти глікації – результат взаємодії вуглеводів з білками), які можуть провокувати розвиток запальних процесів в організмі, порушувати роботу важливих біомолекул та органів загалом. Як результат, це призводить до різних метаболічних ускладнень, зокрема метаболічного синдрому, цукрового діабету, серцево-судинних та нейродегенеративних захворювань та прискореного старіння. Особливий акцент у доповіді був зроблений на небезпеку від надмірного вживання їжі, багатої на фруктозу (газовані напої, замінники цукру), а також поінформовано про рекомендації ВООЗ та заходи, які здійснюються “західними” країнами для уникнення та запобігання проблем. Лекція завершилась жвавою дискусією слухачів та обговоренням можливої співпраці для просвітницької роботи серед населення, а особливо дітей.