Вшанування пам’яті студента університету, Героя Небесної Сотні – Романа Гурика

У понеділок, 20 лютого, в Україні уже вдев`яте відзначили День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника традиційно вшанували пам’ять студента філософського факультету, який загинув під час протистояння на Євромайдані, Героя Небесної Сотні Романа Гурика та Героїв Небесної Сотні.

У заході взяли участь ректор університету Ігор Цепенда, представники ректорату, викладачі, студенти та працівники, мама і дідусь Романа Ірина Гурик та Мирослав Базилько, а також представники ЗМІ.

“Щороку ми символічно збираємося на цьому місці, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні, тих, хто загинув. Це великі постаті в історії України, тому що вони перші піднялися на боротьбу і їхній подвиг неоціненний. Це люди, які відкрили очі багатьом українцям на небезпеку, яка існує, і це було прозрінням для всього народу, а сьогодні – це прозріння для всього світу. Я переконаний, що ми повинні постійно повертатися до цих історичних подій та пам’ятати про наших Героїв, які ціною життя виборювали свободу та свої цінності. Це засвідчує те, наскільки такі особистості, як Роман Гурик і його побратими є тими стовпами української нації, на чиїх подвигах повинні вчитися наступні покоління”,- зазначив у своєму виступі ректор університету Ігор Цепенда.

Присутні вшанували пам’ять Героя Небесної Сотні Романа Гурика та Героїв Небесної Сотні покладанням квітів та запалених лампадок до пам’ятного Обеліску, присвяченому студентам і викладачам, які загинули у боротьбі за незалежність України. На віче пам’яті студенти Навчально-наукового Інституту мистецтв виконали символічну пісню «Три браття з Прикарпаття».

«Я завжди захоплююся Прикарпатським університетом і ставлю у приклад усім, тому що кожного року, незважаючи ні на що, ви продовжуєте пам’ятати, а для Романа це дуже важливо. Я дякую Ігорю Євгеновичу, всім студентам та викладачам, які не забувають. На мою думку, історія незалежної України почала зароджуватися під час Революції Гідності. Тоді, це був надзвичайно потужний поштовх для того, щоб люди нарешті задумалися, що правильно, а що – ні. Війна почалася з Майдану, і в той час, ніхто не думав і не вірив, що у людей будуть стріляти, а вони попри це, будуть йти далі. Це є прикладом героїзму українського народу, який ми бачимо і зараз. Ви молодці і я пишаюся такою молоддю. Майбутнє за вами!», – зауважила мама Романа Ірина Гурик.

Захід приурочений Дню пам’яті Героїв Небесної Сотні завершився на патріотичній ноті виконанням студенткою Прикарпатського університету Мартою Орнат пісні «Ой у лузі червона калина».

Більше фото: https://pnu.edu.ua/blog/2023/02/21/45039/