Старт активної фази діяльності міжнародного проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність»

29 травня 2020 р. відбувся старт активної фази діяльності міжнародного проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», який виконується Радою міжнародних досліджень та обмінів (IREX) у партнерстві з Академією Української преси, Міністерством освіти і науки України та за підтримки посольств Великої Британії та США.


24 викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника   з різних структурних підрозділів, зокрема,  й завідувач кафедри Оксана Джус і доцент Ірина Кучерак,  разом із ще 9 закладами вищої освіти та 15 закладами післядипломної педагогічної освіти як нові учасники долучились до спільної справи формування інфомедійно свідомого споживання та використання інформації у сучасному суспільстві України.
Під час онлайн зустрічі учасники ознайомились з метою проєкту і його діяльністю, обговорили основні заплановані результати викладачів і методистів ІППО та ЗВО в проєкті та поділились планами на найближче майбутнє.
Близько 300 учасників зустрілись великою командою однодумців, у дружній та невимушеній атмосфері поспілкувались, вмотивувались до отримання нового досвіду й опанування методики інтеграції інфомедійної грамотності у власній навчальній діяльності.
Учасників проєкту привітали директорка IREX в Україні Мехрі Дракман та представник МОН України Раїса Євтушенко.


Головні меседжі заходу:
– Flora Blower (Посольство Великої Британії): “Молодь особливо вразлива до дезінформації, а тому вчитель, викладач виступає важливою ланкою у побудові стабільного інформаційного майбутнього через інтеграцію ІМГ у навчальні предмети”
-Sean O’hara (Посольство США): ” Мета проєкту навчити учнів думати критично, думати незалежно та вільно висловлювати власну думку. Аналізувати і розрізняти інформацію. Це – закладено і в назві проєкту “Вивчай і розрізняй”
-Валерій Іванов (президент АУП): “Сьогодні чуємо фантастичні речі! Дійсно, має бути цілеспрямована кампанія з медіаграмоності, щоб люди володіли інструментами по виявленню дезінформації. Важливо, щоб вони мали свою думку і завжди робили усвідомлений вибір”
– Ми не можемо зупинити появу фейків, але в нашій змозі навчитися мислити критично (цитата з Симозіуму для освітян, жовтень, 2019)
– Олена Тараненко (менеджерка IREX): “Варто пам’ятати, що у нас на меті подвійна імплементація, і саме учні є кінцевими бенефіціарами проєкту”
-Любов Квасюк (менеджерка IREX): “Сьогодні, дійсно, зібралася велика та дружна медіаграмотна родина, яка “запалена” працювати в медіаграмотному напрямку!”